12/26/2006

Dinar de NADAL 2006

Eii! Nadal imposa uns classics de la cuina:

Escudella i carn d'olla, Pollastre Rostit , Canalons, Amanides d'Escarola, Mandarines Clementines, Torrons de Xixona i Alacant i un bon cafè.

Mesura a l'hora de menjar i podeu tastar de tot. Ja se que els canalons son per avui el dia de Sant Esteve però lo que cuinem per Nadal ens dura molts dies. Entre el caldo que congeles, la gallina de la carn d'olla que s'en fa croquetes, els canelons que tambè congeles per un altre diumenge ó els torrons que allarguen mes d'una setmana, calcula tu.














1.- Escudella:
Proteïnes diverses bullides a les que se’ls hi afegeix verdures típiques del hivern per donar-hi un cert gust diferent a la carn sola. Es una menja de aprofitar el que un tenia com les cassoles i paelles i que revitalitzava al bullir moltes botifarres que feia temps estaven fetes ó d’altres carns seques i salades.
Les Proteïnes solen estar representades per la gallina (vella) els tendrums a la vora del os de la vedella i el tocino(que son immenjables si no es bullen de lo que pren el seu nom "Carn de l’olla" o carn d’olla) algun boci de corder.
Les Verdures solen ser les pròpies de finals de tardor com la col, pastanaga, xirivia, porro, nap, api,i alguna patata. No pot faltar cigrons que ja estan cuits i els posem al final i algun embotit tipus botifarra negre i blanca. Per fer-ho encara mes important a la escudella s’hi afegia la Pilota. La pilota es una barreja de carns (tocino i vedella) amb pa pinyons i ou (com a aglutinant) que es transforma en una mena de embotit tipus botifarra blanca desprès de bullir-lo.
Es pot fer una escudella que sigui molt greixosa i forta de gust al hivern (amb botifarres, os de pernill...) o mes simple amb molts ossos que tinguin cartílag i tendons que facin un caldo mes gelatinós ó un extra ligth simplement amb gallina. Es una menja oberta a una variació i experimentació extraordinària. Es un plat que es fa arreu de Espanya amb molts noms i condiments depenent de les "ofertes" de menjar de cada lloc.












2.-Pollastre Rostit:

Aquest plat es similar al anterior però aquí el vehicle es l’oli i el greix de la mateixa bèstia amenitzat per algun líquid i verdures que portin l’aigua suficient per estovar la carn. Les carns amb oli d’oliva es socarren un xic creant uns aromes i gustos que depenen de aquest "torrat" que els fa especials i els personalitza típicament de la resta de cuines que es fan amb greixos diferents. Be aquí hi ha com l’hem fet.

Pollastre de pota negre de Vilafranca que feia uns 2,5 Kg (i era mitjanet!) que cal fer a bocins d’una ració de tamany. En una cassola de Breda d’uns 40 cm de diàmetre i 8 cm de paret el fregim en oli de oliva (no en cal gaire que la bèstia ja deixa anar greix) fins aconseguir que es socarri un xic. Desprès se li incorpora les verdures com naps , cebes petites, cebes tendres, un xic d’api, (i lo que se us acudeixi que dolçeixi un cop cuit) i tomaques de penjar (poca tomaca...).Ara les fruites seques (préssec, panses, prunes, pinyons) que o be haurem rehidratat prèviament un dia abans amb aigua o be haurem hidratar amb mes líquid al coure’l . També posem dos bocins de Cep assecat a casa i conyac ó vi ranci. Quan sigui maridat tot hi posem dos dits d’algun caldo (el de Nadal mateix) per que es faci tou. No ens hi emboliquem + , cal temps i coure.









3.-Els Canelons!!!
Un altre dia parlarem de la nostre menja estelar. Recollits de la Iaia Pilar i convertits en un joc amb la canalla quan eren tots petis . Fer canelons (enrrotllar-los) es divertit per als mes petits.








4.- Amanida

De escarola, rucola, enciam i magrana. Un classic pels verduròlegs de casa des de fa poc temps.

5.- Mandarines Clementines petites.

6.-Torrons de Xixona i Alacant
.

7.-Vi negre aquest cop un Ribera de Duero (Vega sicilia 5º Valbuena) perque ja li tocaba. El vi de la Coperativa de la Serra d'Almòs pot esperar fins al Febrer quan enceti el Paxaran de aranyons de Mura. El cava un brut nature de la Cooperativa de Sarral .

8.-Cafè amb la cafetera que ens ha regalat en Jordi...excel.lent

BON NADAL

12/08/2006

Paella de la constitucio

Hey avui ha sortit be. La mestressa malalta pero la paella ha sortit bona. la proteina... costella de porc, les potes del calamar i uns escamarlans, sense gens de tomaquet i de verdura mongeta tendra...Molt fina si senyor.